plewako
|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 15, 2011, 10:02:59 am » |
|
Bardzoverygudmateriał do Pommern45, wykorzystywany przez Iwaszkę już w latach 80-tych. Znakomita rzecz. My tu w naszym muzeumie mamy gościa pt. Łukasz Gładysiak, kumpla Norberta Bączyka z "Poligonu" i Roberta Wróblewskiego z "Militariów XX wieku". Gość-doktorant UAM-u(praca o SS-Einsatztruppen, ale to nieistotne, bo ma wiedzę wojskową, a nie tylko historyczną) zajął prewidziane dla mnie stanowisko, ale to bardzo dobrze, bo rekonstrukcja to nie moja bajka. Facet może zainteresuje się wargamingiem, ale pewnie dopiero wtedy, gdy zobaczy naszych młodych w akcji. Brakuje trochę Rosjan z tego kierunku, choć w WIŻ-u z lat sześćdziesiątych znalazłem opis walk dywizji piechoty na poligonie drawskim, raczej mało intensywnych w końcu lutego45. W 1APanc do wspomnień Gietmana i Popiela nie dotarłem, a Katukow i Babadżanian to są zarysowe szkice "Blitzkrieg i butelki z wodą morską". Trochę ciekawiej i ze szczegółami pisze niejaki Litwiak z 2 APanc - szef wydziału politycznego(!) A teraz deser - przed chwilą zaawizowali w necie "Soldaten" - podsłuchy Landserów (żołdaków niemieckich) w niewoli alianckiej. Coś dla obywateli RP Michulca i Murawskiego - żeby już tak nie tęsknili za dniami chwały...Cieszę się, że tego dożyłem!
|