MaciekS
|
|
« : Grudzień 13, 2022, 06:07:03 pm » |
|
Hej Startuje wątek Frostgrave. Na ten moment deklaracje gry wyrazili: Adam, Alek, ja, Michał (jeżeli będzie mógł ale na pewno chce nam pomóc modelarsko z terenami), syn Adama. Wykorzystajmy ten wątek do dyskusji o tym jak podchodzimy do tematu i czego potrzebujemy do fajnie przygotowanej klubowej kampanii we Frostgrave. Ja proponuje umówić się na jakąś pierwszą testową grę żeby przyswoić i przypomnieć sobie zasady na tych terenach które w klubie już są. Proponuje okres miedzyświąteczny lub w pierwszym tygodniu po Nowym Roku. A co do kampanii - naprawdę chciałbym żeby to była fajnie przygotowana pod kątem potworów i terenów gra - żeby była też trochę wizytówką klubu (wiem klub jest hitoryczny a to gra fantasy - ale jednak trochę ludzi się nią interesuje). Poza tym żeby cieszyła nasze oczy podczas gry. Najpierw pewnie wypadałoby zrobić przegląd scenariuszy do Frosta z książki i pottrzebnych potworów i budynków vs to co już mamy w klubie i zrobić jakąś listę tego czego brakuje. Co sądzicie?
|
|
|
|
|
|
|
Adam
Administrator
Weteran
|
|
« Odpowiedz #1 : Grudzień 15, 2022, 09:34:24 am » |
|
Jestem za. Z mojej strony przygotowałem trochę gadżetów typu skarby, skrzynki, palisady, trochę potworów. Nie wszystko jest na zimowo, ale chciałem, żeby było uniwersalne. Mogę pogrzebać i przynieść trochę stworów do pomalowania. Jak wymyślimy dobrą metodę, to pośnieżyć te ruinki, które leżą w Klubie.
|
|
|
|
"Wszelki krok, który by odsuwał państwo od omnipotencji, będzie zarazem krokiem postępu dla etyki, oświaty i dobrobytu." Feliks Koneczny
|
|
|
MaciekS
|
|
« Odpowiedz #2 : Grudzień 18, 2022, 03:59:08 pm » |
|
Myślę że jak mata będzie zimowa i niektóre ruiny/elementy terenu także pośnieżone to niektóre mogą pozostać bez śniegu i także będzie to wszystko wyglądać dobrze.
Z mojej strony mam dwa murki z portalem/wejściem ośnieżone a mam zamiar przygotować także parę ruin z cegiełek które wziąłem z klubu.
Kolejna sprawa o której mówił Michał - scenariusze. Wczoraj przeczytałem dział w podręczniku dotyczący scenariuszy.
Myślę że w kampanii można iść po kolei z podręcznika i najpierw przygotować dwa, które wydają się nie być zbyt czasochłonne pod kątem materiału/pracy.
Pierwszy to "Well of wishes and sorrows" - potrzebny jest tu budynek studni. Brak specjalnych wymagań odnośnie potworów w tym scenariuszu.
Drugi to "Mausoleum" - tutaj musimy mieć na planie kwadratu lub prostokąta mauzoleum nekromanty. W podręczniku jest napisane że to mauzoleum powinno mieć wejścia na każdej z czterech ścian. Przy tych wejściach co turę pojawiają się szkielety. Więc potrzebujemy też nieumarłych. Pytanie czy w klubie jakieś kościeje się znajdą?
|
|
|
|
|
|
|
Adam
Administrator
Weteran
|
|
« Odpowiedz #3 : Grudzień 18, 2022, 11:13:46 pm » |
|
Ja mam trochę szkieletów, chociaż nierównej jakości, ale powinno wystarczyć. Chyba, że mamy specjalnie robić zimowe podstawki, co byłoby ładne, to trzeba nowych. Z innych potworów, to na zimowo są troll, golem, goryle śnieżne i naga, która może za różne węże robić. Mam też jeden portal z murkiem, pewnie z tej samej serii, co ty. Ciągle zapominam go przynieść, ale jest. I mam zimowe jeziorka w razie czego. Można też użyć tych niedokończonych ruin do IIwś, są raczej w dobre kolorystyce. Jak dorobić coś lodowo-śnieżnego, to powinno być ok.
|
|
|
|
"Wszelki krok, który by odsuwał państwo od omnipotencji, będzie zarazem krokiem postępu dla etyki, oświaty i dobrobytu." Feliks Koneczny
|
|
|
Adam
Administrator
Weteran
|
|
« Odpowiedz #4 : Grudzień 19, 2022, 03:02:22 pm » |
|
|
|
|
|
|
|
|
MaciekS
|
|
« Odpowiedz #5 : Grudzień 20, 2022, 05:22:44 am » |
|
Widziałem te budynki są super - gdyby nie to że sam chce spróbować coś zrobić już dawno bym je kupił. Myślę że podstawki nie muszą być zimowe - mówię sama zimowa mata i tereny (nawet nie wszystkie wystarczy niektóre) w śniegu powinny zrobić super efekt. Co do potworów - zrobię listę z podręcznika i zaznaczymy co już mamy w klubie. Resztę się zastanowimy czy robić (pewnie byłoby fajnie mieć wszystko z listy random encounters)
|
|
|
|
|
|
|
|
Bayard
|
|
« Odpowiedz #7 : Grudzień 20, 2022, 09:40:56 pm » |
|
Ja we Frosta zawsze chętnie zagram Potworów różnych mam sporo, ale mało undeadów... Jakby co, to mogę coś wydrukować, bo mam pliki do szkieletów, zombiaków i innych podobnych truposzy, ale na razie nie mam kiedy tego malować
|
|
|
|
|
|
|
MaciekS
|
|
« Odpowiedz #8 : Grudzień 21, 2022, 02:31:05 am » |
|
Ja we Frosta zawsze chętnie zagram Potworów różnych mam sporo, ale mało undeadów... Jakby co, to mogę coś wydrukować, bo mam pliki do szkieletów, zombiaków i innych podobnych truposzy, ale na razie nie mam kiedy tego malować Malowaniem stworów możemy się podzielić. Zrobię na dniach listę (jutro ostatni dzień pracy ) i na tej podstawie zobaczymy czego nam brakuje. Super że w to zagramy. Powiem Wam że to taki trochę powrót do RPGów dla mnie po dziesiątkach lat - wiadomo co innego ale jakaś forma takiego RPGowego fantasy moim zdaniem we Frostgrave też jest obecna.
|
|
|
|
|
|
|
Adam
Administrator
Weteran
|
|
« Odpowiedz #9 : Grudzień 21, 2022, 09:22:22 am » |
|
Oj pograłbym w erpega.
|
|
|
|
|
|
|
Bayard
|
|
« Odpowiedz #10 : Grudzień 21, 2022, 01:44:01 pm » |
|
Oj pograłbym w erpega. Ja też, ale nie mam już na to czasu
|
|
|
|
|
|
|
MaciekS
|
|
« Odpowiedz #11 : Grudzień 21, 2022, 05:18:51 pm » |
|
To zagrajmy we Frostgrave na początek Można dodać RPGowy ssmaczek np. przy aktywacjach używać imion postaci itp.
|
|
|
|
|
|
|
Adam
Administrator
Weteran
|
|
« Odpowiedz #12 : Grudzień 21, 2022, 08:57:10 pm » |
|
Tak robiłem.
|
|
|
|
|
|
|
MaciekS
|
|
« Odpowiedz #13 : Styczeń 15, 2023, 10:12:28 pm » |
|
Żeby nie było że tak totalnie nic nie robię w temacie. W załącznikach zdjęcia skończonej złodziejki/bandytki do mojej drużyny.
|
|
|
|
|
|
|
Adam
Administrator
Weteran
|
|
« Odpowiedz #14 : Styczeń 15, 2023, 11:11:53 pm » |
|
Podoba mi się płaszcz, ale całość bym zmatowił.
|
|
|
|
|
|
|
|