Adam
Administrator
Weteran
|
|
« : Marzec 16, 2011, 10:59:09 pm » |
|
Właśnie obejrzałem 1 sezon "Rzymu". Od strony historycznej nic specjalnego, z grubsza trzymają chronologię, a wybrane zdarzenia są osią fabuły. Scen batalistycznych nie ma, bo trudno za takie uważać jakieś krótkie bijatyki. Same bijatyki potrafią być malownicze, ale nic więcej. Jest to raczej film obyczajowy w konwencji starożytnego Rzymu. I tutaj są elementy, wcale liczne, dla których warto go obejrzeć, np.: -ciekawie pokazuje obyczaje związane z wierzeniami -interesująco pokazano rolę niewolników -ładnie pokazano brutalność Rzymian (i zapewne całości ówczesnego świata) -podobało mi się odgrywanie postaci, i to prawie wszystkich -każdej nadano charakterystyczne rysy i muszę powiedzieć, że w mojej opinii dobrze pasują do poszczególnych osób (inna sprawa, na ile są zgodne z rzeczywistością, ale przypuszczam, że jest za mało danych na takie porównania) -w postaciach (fikcyjnych) legionisty i centuriona interesująco (znowu!) pokazano możliwą sytuację legionistów -ich stosunek do służby, problemy osobiste itp.; bojowa postawa i esprit de corps legionistów jest porywająca -scenografia mi się podobała, chociaż mam wrażenie, że forum itp. miejsca są jakby zbyt małe (pewnie cięli koszty); w zamian uliczki i zaułki miasta oraz wystrój wnętrz bardzo ładne -jest sporo smaczków w detalach, np.legionista-weteran, prawdziwy zabijaka, który nie wie, jak się torturuje człowieka "bo od tego są specjaliści...", prezent od Attii dla Serwilli itp. -można włączyć opcję z opisami kontekstowymi, gdzie są rozmaite wstawki historyczne (o zwyczajach, funkcjach osób itd.) Generalnie podobało mi się i polecam, pod warunkiem, że ktoś nie oczekuje filmu stricte historycznego. Dla poczucia klimatu tamtego świata jest, jak sądzę, bardzo dobry.
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 13, 2011, 01:19:06 pm wysłane przez Adam »
|
|
"Wszelki krok, który by odsuwał państwo od omnipotencji, będzie zarazem krokiem postępu dla etyki, oświaty i dobrobytu." Feliks Koneczny
|