maciek
|
|
« : Marzec 16, 2011, 11:22:30 am » |
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 22, 2011, 02:12:49 pm wysłane przez maciek »
|
|
pozdrawiam, maciek
|
|
|
maciek
|
|
« Odpowiedz #1 : Marzec 22, 2011, 02:30:32 pm » |
|
Zmieniłem tytuł wątku, żeby mógł być szerszy. Moim zdaniem w walce strzeleckiej Austriacy nie mają szans w żadnym wariancie. Jeśli rozpatrzymy walki na zachodzie, gdzie armie związku niemieckiego nie stosowały taktyki ofensywnej, to zobaczymy, że w pięciu dużych bitwach (Wiesenthal, Kissingen, Helmstadt, Rossbrunn, Ashaffenburg) w których to Prusacy byli stroną atakującą, straty od ognia były mniej więcej równe i to przy ataku pruskim. W dwóch kolejnych bitwach (pod Tauberbishofsheim i Laufach) Niemcy spróbowali atakować i od razu stosunek strat skoczył do 2:1 i 7:1 (!). Nie muszę dodawać, że Prusacy wygrali wszystkie powyższe bitwy, a co ciekawsze - większość z nich wygrała jedna i ta sama dywizja, 13 DP generała Goebena. I jeszcze jedno. Zawieszenie broni zakładało wymianę jeńców. Zgodnie z tym postanowieniem 577 Prusaków zostało wymienionych na 48559 Austriaków
|
|
|
|
pozdrawiam, maciek
|
|
|
maciek
|
|
« Odpowiedz #2 : Marzec 22, 2011, 04:22:33 pm » |
|
jest tu mowa o testach karabinów Dreyse [...] (m.in. duża różnica w zasięgu skutecznym ). A widzisz, jest tam napisane, że Dreyse miał zasięg ok. 250 m, a Lorenz - 1000m. Ale nie jest napisane, że większość austriackich piechurów miała karabiny Lorenza ze stałym celownikiem, bez możliwości korygowania odległości. Taki karabin był skuteczny na jakieś 250-300 metrów. Tylko podoficerowie i najbardziej doświadczeni szeregowcy otrzymali karabiny z regulowanym celownikiem (umożliwiającym celny ogień do ok. 650m), ale do ćwiczeń strzeleckich przydzielono im tylko 20 nabojów rocznie. Co innego jegrzy - ci mieli karabiny z regulacją celownika i ćwiczyli się stale w strzelaniu. I tylko oni mogą w pełni wykorzystać swoją broń. A Hesi mieli karabiny Dreyse Mieli, tyle że nie zdołali się zmobilizować na czas, a to co mogło wycofało się bez amunicji. Ale Prusacy przegrali pod Langensalza Bo mieli tylko 3 słabe regimenty piechoty uzbrojonej w iglicówki. Resztę ich armii stanowiła landwehra, posługująca się karabinami ładowanymi przez lufę. Zresztą Prusacy przegrali w taki sposób, że dwa dni później Hanowerczycy skapitulowali
|
|
|
|
pozdrawiam, maciek
|
|
|
maciek
|
|
« Odpowiedz #3 : Marzec 23, 2011, 08:51:09 am » |
|
To kiepsko Zawstydzony (o ile to prawda?) To informacja z GRT1866. Wydaje mi się, że ta publikacja jest rewelacyjna, bo autor wyszukał takie właśnie informacje, pomijane zazwyczaj w pobieżnych analizach. Z drugiej strony zupełnie, w takim razie nie rozumiem twojego uporu względem zmiany taktyki użycia pruskiej artylerii Bo jak pruska artyleria będzie należycie wykorzystana, to Austriacy już w ogóle nie będą mieli szans.
|
|
|
|
pozdrawiam, maciek
|
|
|
rafi
Członkowie klubu
Weteran
|
|
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 27, 2011, 11:18:39 am » |
|
|
|
|
|
"Nie chodzi o to, żeby zmieniać świnie przy korycie, tylko żeby im zabrać koryto." JKM
|
|
|
maciek
|
|
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 27, 2011, 11:51:43 am » |
|
|
|
|
|
pozdrawiam, maciek
|
|
|
rafi
Członkowie klubu
Weteran
|
|
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 27, 2011, 08:15:40 pm » |
|
Nieźle... "Jego konstrukcja jest stosowana do Dreyse próbował předovek i dopiero po powikłań związanych z nim i po wypadku, który miał miejsce podczas ładowania jehlovek - miejsce předovek, skorzystał z pomysłu zadovek... " I kto by pomyślał - tego nie wiedziałem...
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 27, 2011, 08:22:54 pm wysłane przez rafi »
|
|
"Nie chodzi o to, żeby zmieniać świnie przy korycie, tylko żeby im zabrać koryto." JKM
|
|
|
maciek
|
|
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 27, 2011, 08:23:58 pm » |
|
Ja wolę:
Drugi przypadek to już wątpliwe z punktu widzenia logiki, bo nie ma powodu opłat za karabinów żołnierz nie mógł znieść ognia uderzyć w kimono. Ale twierdzenia o niemożności za pysk kłamstwa, czyli karabinów struktury Lorenz jest fałszywe, a autorów tego oświadczenia nie powinny działać w rękach Austrii z 1862 roku
|
|
|
|
pozdrawiam, maciek
|
|
|
rafi
Członkowie klubu
Weteran
|
|
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 27, 2011, 08:35:28 pm » |
|
A to:
Dotyczy to w szczególności pogląd, że "pośladkowych-ładowarka umieścić baterię w pozycji leżącej, natomiast austriacki piechur miał kaganiec opłaty stałej" (Historia wojskowości Czechosłowacji, II. Część, Praga 1986, s. 379)...
|
|
|
|
|
|
|
maciek
|
|
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 28, 2011, 07:37:55 am » |
|
Niezależnie od tego, czy żołnierz może uderzyć w kimono po wystrzale, sens tekstu jest taki, że iglicówka miała tylko 3-krotnie większą szybkostrzelność niż Lorenz, a nie 5-krotnie jak uważają niektórzy, i że z Lorenza można było od biedy prowadzić ogień w pozycji leżącej.
A co cię atak zaciekawiło, Rafał ? Interesuje cię ten okres ?
|
|
|
|
pozdrawiam, maciek
|
|
|
rafi
Członkowie klubu
Weteran
|
|
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 28, 2011, 09:53:54 am » |
|
A co cię atak zaciekawiło, Rafał ? Interesuje cię ten okres ?
Nie to, żeby jakoś szczególnie, ale jak już coś wyrzeźbicie, to mogę z ciekawości powalczyć. Natomiast wolałbym, zamiast otwierania nowego okresu, żebyśmy np. pociągnęli WWI.
|
|
|
|
|
|
|
maciek
|
|
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 28, 2011, 10:20:07 am » |
|
Eeee... to się nie doczekasz raczej. Robert chce to robić w 1:72, ja mam za dużo na głowie żeby nowy okres otwierać. Może zrobię modelarsko 2-3 podstawki w 10mm i zamieszczę na blogu. Kiedyś ...
|
|
|
|
pozdrawiam, maciek
|
|
|
rafi
Członkowie klubu
Weteran
|
|
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 30, 2011, 03:38:27 pm » |
|
No wiem. Ale we dwóch to jakoś słabo to widzę.
Byłoby fajnie, gdyby do akcji włączyli się też twórcy tego okresu w Klubie (Maciek i Piotrek).
|
|
|
|
|
|
|
|