Yelonky
Wrzesień 28, 2023, 07:54:43 am *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum zostało uruchomione!

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: wojny Greków  (Przeczytany 15879 razy)
Adam
Administrator
Weteran
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #15 : Luty 17, 2011, 08:51:52 pm »

ad.1
Nie miałem na myśli jednej wojny domowej, ale rozmaite, od końca republiki począwszy.
Oczywiście, że żołnierze wyglądali nieco inaczej, ale mi to nie przeszkadza wystawić ich przeciw Kartaginie. Podobnie jak możemy wystawiać Duńczyków w 1813r., czy Bawarów w Portugalii. Nigdy nie będziemy mieli tyle figurek, żeby dokładnie pasowały na każdy okres -ale takie rozmowy już chyba były na forum. Planuję zrobić Rzymian po reformach Mariusza i prawdopodobnie wczesne cesarstwo.
ad.2
Dla mnie to zaleta -łatwiej sprawdzić przepisy, bo nie ma odchyleń na różnice jakościowe, organizacyjne, taktyczne itp. między armiami. Podobnie jak np. w wojnie secesyjnej (też domowej ).
ad.3
Zdecyduj się, będzie fajnie, zobaczysz. Nikt nie mówi, że masz nie wiadomo ile czego na raz nabyć. Realnie patrząc, wykonaniem czegokolwiek zajmę się w przyszłym roku, ponieważ na razie dłubię secesyjną.

To dobrze, że możesz pogadać, bo ja się na razie mało znam, więc chętnie się dokształcę.   Spoko

ad.P.S.
Wiem, że są różne figurki w 20mm, ale generalnie mi się nie podobają, a w miękkim plastiku wolałbym nie robić. Wyjątkowo traktuję samurajów, ale niestety jestem noga z malowania, więc na to potrzebuję sporo czasu, żeby zupełnie nie spartaczyć.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 06, 2011, 01:04:35 pm wysłane przez Adam » Zapisane

"Wszelki krok, który by odsuwał państwo od omnipotencji, będzie zarazem krokiem postępu dla etyki, oświaty i dobrobytu." Feliks Koneczny
Adam
Administrator
Weteran
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #16 : Luty 20, 2011, 01:08:26 pm »

Ciekawy, czy nie ciekawy okres, to rzecz gustu.
Myślę, że "problemy", które wymieniłeś w p.2 są raczej szansą na dobrą zabawę. Nie przypuszczam, żebyśmy znaleźli "twarde" dane dotyczące takich zjawisk (podobnie, a nawet bardziej, jak nie ma ich dla innych okresów).
Celtowie i Germanie (i wielu innych) mile widziani -na pewno się przydadzą. Z podobnych -Dakowie ze swoimi pięknymi dwuręcznymi mieczami.

Chciałem powiedzieć, że idę w Rzym, a Greków pewnie dorobię trochę na marginesie (na parę okazji się przydadzą).
« Ostatnia zmiana: Maj 09, 2011, 10:33:47 am wysłane przez Adam » Zapisane

"Wszelki krok, który by odsuwał państwo od omnipotencji, będzie zarazem krokiem postępu dla etyki, oświaty i dobrobytu." Feliks Koneczny
plewako
Nowy użytkownik
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #17 : Kwiecień 16, 2011, 11:38:24 pm »

De gustibus... 15mm hopliciaki XYSTON'a Kocznura Jarosława wygladają równie smakowicie, co praktycznie, ale 28mm "czerwone (czy innej maści) olbrzymy" to jeszcze nie 54mm i można nimi grać...
Tematy ściśle greckie to przede wszystkim hegemonia Teb z Epaminondasem, od którego zaczęła się podobno taktyka w bitwach. Mozna też robić wczesną konfrontację z Kartaginą (Robert wie o czym mówię) i oczywiście z Persami (Plateje, bardzo interesujące z przewagą jazdy Mardoniusza, na początek)
Strony: 1 [2]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!