Adam
Administrator
Weteran
|
|
« : Kwiecień 28, 2014, 02:32:17 pm » |
|
Znowu trywialne pytanie do fachowców - jakiego koloru powinien być hełm Wehrmachtu? Na eksponatach muzealnych jest coś w bardzo ciemną zieleń, ale nie wiem na ile przypadkowe eksponaty oddają typowy kolor? Na kolorowych zdjęciach są jakby różne odcienie zieleń-szarość-czerń, ale może to kwestia jakości zdjęć?
EDIT Pytanie dodatkowe: gdzie troczono hełm, jeżeli żołnierz akurat używał furażerki?
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 28, 2014, 09:43:53 pm wysłane przez Adam »
|
|
"Wszelki krok, który by odsuwał państwo od omnipotencji, będzie zarazem krokiem postępu dla etyki, oświaty i dobrobytu." Feliks Koneczny
|
|
|
|
Adam
Administrator
Weteran
|
|
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 29, 2014, 08:17:38 am » |
|
Dziękuję, ale mnie naprawdę interesuje jak były malowane hełmy. Były różne warianty i może ktoś wie jakie kiedy i dla kogo?
|
|
|
|
"Wszelki krok, który by odsuwał państwo od omnipotencji, będzie zarazem krokiem postępu dla etyki, oświaty i dobrobytu." Feliks Koneczny
|
|
|
twhistoria
|
|
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 29, 2014, 08:39:27 am » |
|
|
|
|
|
|
|
|
Adam
Administrator
Weteran
|
|
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 29, 2014, 05:21:58 pm » |
|
Dziękuję, to jest ciekawe. Potwierdza moje podejrzenie, że była spora różnorodność. Ciekawe są informacje o matowieniu i malowanym kamuflażu. Muszę doczytać.
|
|
|
|
|
|
|
Alecki
Członkowie klubu
Weteran
|
|
« Odpowiedz #5 : Maj 07, 2014, 08:21:48 pm » |
|
Napisałem do Aziego na facebooku z prośbą o interwencję
|
|
|
|
|
|
|
Andrzej
Członkowie klubu
Aktywny użytkownik
|
|
« Odpowiedz #6 : Maj 07, 2014, 08:26:08 pm » |
|
Ciemna zieleń hełmów Wehrmachtu, to kolor RAL 6006 We wczesnym okresie wojny hełmy były malowane na odcień jaśniejszy, tzw Apfelgrun.
Od stycznia 43 wchodzi tzw Wehrmacht Olive czyli odcień musztardy, w zasadzie wszystko co metalowe bylo malowane tym kolorem.
|
|
|
|
|
|
|
Andrzej
Członkowie klubu
Aktywny użytkownik
|
|
« Odpowiedz #7 : Maj 07, 2014, 08:38:55 pm » |
|
Gdy żołnierz miał na głowie furażerkę, to hełm był troczony z przodu, zaczepiony paskiem o ładownicę.
|
|
|
|
|
|
|
Andrzej
Członkowie klubu
Aktywny użytkownik
|
|
« Odpowiedz #8 : Maj 07, 2014, 08:42:34 pm » |
|
Dla wojsk polowych Luftwaffe, hełmy byly malowane na kolor szaro niebieski (dunkel blau).
|
|
|
|
|
|
|
Andrzej
Członkowie klubu
Aktywny użytkownik
|
|
« Odpowiedz #9 : Maj 07, 2014, 08:49:55 pm » |
|
W drugiej połowie wojny, byly rózne wariacje zarówno kolorystyczne, jak i elementy do mocowania maskowania. Od 42 roku na hełmach Wehrmachtu nie ma juz trójkolorowej tarczki narodowej, został tylko orzeł po lewej stronie.
|
|
|
|
|
|
|
Adam
Administrator
Weteran
|
|
« Odpowiedz #10 : Maj 07, 2014, 09:51:54 pm » |
|
Dzięki, Andrzeju. O tym troczeniu jakoś niewiele mogłem znaleźć. Szukałem zdjęć, ale nie mogłem trafić. W efekcie chyba jeden przykleiłem z tyłu za biodrem, ale może mogło się gdzieś tak przydarzyć?
|
|
|
|
|
|
|
Andrzej
Członkowie klubu
Aktywny użytkownik
|
|
« Odpowiedz #11 : Maj 08, 2014, 05:03:17 am » |
|
Niespecjalnie... Z tyłu, to masz chlebak, menażkę, manierkę, puszke z maską. Hełm troczony z przodu jest zawsze pod ręką.
|
|
|
|
|
|
|
|