Adam
Administrator
Weteran
|
|
« : Marzec 26, 2014, 10:51:11 am » |
|
Ktoś wie jakie oporządzenie mieli żołnierze wyposażeni w Sturmgewehry? Chodzi mi głównie o ładownice.
|
|
|
|
"Wszelki krok, który by odsuwał państwo od omnipotencji, będzie zarazem krokiem postępu dla etyki, oświaty i dobrobytu." Feliks Koneczny
|
|
|
rafi
Członkowie klubu
Weteran
|
|
« Odpowiedz #1 : Marzec 26, 2014, 11:01:10 am » |
|
|
|
|
|
"Nie chodzi o to, żeby zmieniać świnie przy korycie, tylko żeby im zabrać koryto." JKM
|
|
|
Adam
Administrator
Weteran
|
|
« Odpowiedz #2 : Marzec 26, 2014, 02:03:13 pm » |
|
A korzystali może z chlebaków lub czegoś podobnego (Amerykanie chyba miewali takie worki na amunicję)? Widziałem zdjęcie, gdzie było coś takiego, ale nie wiem, czy to nie przypadek jakiś. I czy nie mogli użyć ładownic od MP40? Niby rozmiar nie ten, ale nie znam się.
|
|
|
|
"Wszelki krok, który by odsuwał państwo od omnipotencji, będzie zarazem krokiem postępu dla etyki, oświaty i dobrobytu." Feliks Koneczny
|
|
|
rafi
Członkowie klubu
Weteran
|
|
« Odpowiedz #3 : Marzec 26, 2014, 05:46:01 pm » |
|
Z tego co czytałem, to te do MP40 się nie nadawały, bo były za wąskie i nie uwzględniały krzywizny magazynka.
|
|
|
|
"Nie chodzi o to, żeby zmieniać świnie przy korycie, tylko żeby im zabrać koryto." JKM
|
|
|
|
Adam
Administrator
Weteran
|
|
« Odpowiedz #5 : Marzec 31, 2014, 10:57:22 am » |
|
Dziękuję, już chyba sprawa jest jasna.
|
|
|
|
|
|
|
Andrzej
Członkowie klubu
Aktywny użytkownik
|
|
« Odpowiedz #6 : Maj 08, 2014, 05:11:39 am » |
|
Tu masz ciekawostkę, oddział Łowców Czołgów z panzerschreckami i Sturmgewehrami. Ciekawostką są ładownice do StG pierwszego wzoru. Podoficer, pierwszy z lewej ma dodatkowe torby na amunicje do garłacza.
|
|
|
|
|
|
|
Andrzej
Członkowie klubu
Aktywny użytkownik
|
|
« Odpowiedz #7 : Maj 08, 2014, 05:15:33 am » |
|
Tu StG bielony, ale to żołnierze formacji Ski-Jager z frontu wschodniego.
|
|
|
|
|
|
|
Andrzej
Członkowie klubu
Aktywny użytkownik
|
|
« Odpowiedz #8 : Maj 08, 2014, 05:18:30 am » |
|
I te najpopularniejsze, trójkomorowe, zapinane oddzielnie.
|
|
|
|
|
|
|
Andrzej
Członkowie klubu
Aktywny użytkownik
|
|
« Odpowiedz #9 : Maj 08, 2014, 05:25:55 am » |
|
Ewentualnie StG z celownikiem noktowizyjnym "Vampyr". Kompania takich cudaków osłaniała Panthery z noktowizorami na wzgórzach Zeelowe.
|
|
|
|
|
|
|
Andrzej
Członkowie klubu
Aktywny użytkownik
|
|
« Odpowiedz #10 : Maj 08, 2014, 05:29:00 am » |
|
Natomiast tu wojak ma StG i ładownice do MP 40, chyba ktos dał mu "potrzymać" StG, bo magazynki StG do ładownicy od MP 40 nie wejdą...
|
|
|
|
|
|
|
Adam
Administrator
Weteran
|
|
« Odpowiedz #11 : Maj 08, 2014, 10:18:50 am » |
|
Dziękuję. Sam znalazłem gdzieś zdjęcie żołnierza z ładownicami od Mausera uzbrojonego w StG i nie wyglądało na pozowane. Niestety nie nagrałem i teraz pewnie szybko nie znajdę ponownie. Być może pożyczył od rannego, zabitego albo przestraszonego, w końcu nie takie rzeczy się na wojnie dzieją.
|
|
|
|
|
|
|
|